Ohjelma

PUHE
Perttu Pölönen – futuristi: Aloittelijan mieli 
Klo 13 Vanha yhteiskoulu

Perttu Pölönen on futuristi, tietokirjailija ja moniosaaja. Perttu puhuu aloittelijan mielestä. Me kaikki olemme joskus olleet aloittelijoita – mutta olemmeko me unohtaneet sen? Kun osaamista pitää päivittää kuin puhelinta ja kehityksen perässä pysyminen edellyttää jatkuvaa uudistumista, tarvitsemme nöyryyttä suostua aloittelijan rooliin. Tiedätkö, että vai tiedätkö, miten? Osaatko olla aloittelija? 

Perttu on kirjoittanut kaksi kirjaa: Tulevaisuuden lukujärjestys (Otava 2020) ja Tulevaisuuden identiteetit (Otava 2021).

Pertun WWW-sivut

MUSIIKKI
Antti Reini
Klo 16 Tapahtumateltta

Näyttelijänä tunnettu Antti Reini on myös kirjailija ja muusikko. Antti on elämän toisinnäkijä, oman tiensä kulkija. Antin keikat ovat ainutlaatuisia kokemuksia, joissa voi tapahtua melkein mitä vaan.

PUHE
Marko Paananen – sisustusarkkitehti: Tilan toisinnäkeminen
Klo 15 Vanha yhteiskoulu

Muun muassa Innosta ja nyt Remppa vai muutto Suomi-ohjelmasta tuttu, maamme suosituin sisustusarkkitehti on aina ollut sisustuksen toisinnäkijä. Viitasaaren vanhan yhteiskoulun muutosprojektin sisustus tulee olemaan Markon käsialaa. Marko kertoo ajatuksistaan vanhan yhteiskoulun tiimoilta sekä tilan toisinnäkemisestä eli miten hahmottaa omia tiloja sisustuksen keinoin.

MUSIIKKI
Suvi Saarikallio: Mitä on musiikki, joka tekee hyvää?
Klo 11 Tapahtumateltta

Suvi on Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen apulaisprofessori. Suvi on tutkinut musiikkia psykologisena ilmiönä kuten tunteina, arjen mielialan säätelynä, hyvinvointina, sekä oppimisena, kasvuna ja kehityksenä. Esityksessään Suvi kertoo miten eri tavoin erilainen musiikki vaikuttaa meihin ja hyvinvointiimme. Suvin osallistavassa esityksessä live-musiikkia.

Suvin kotisivut.

PUHE
Porthan Talk Show feat. Juha Varis
Klo 17 Digikeskus

Mitä tapahtuisi, jos itse Henrik Gabriel Porthan saapuisi nykyaikaan kommentoimaan tapahtumia? Miten hän näkisi aikamme ilmiöt ja Viitasaaren vuonna 2022? Tähän leikkisään ajatukseen perustuu Porthan Talk Show, jossa Porthanin roolin ottaa haltuun viitasaaren oma kasvatti, Kansallisteatterin näyttelijä Juha Varis. Esitys toteutetaan osittain etäyhteyden välityksellä.

ILMI VEERAN ESIINTYMINEN PERUUNTUNUT SAIRASTUMISEN VUOKSI!

MUSIIKKI
Ilmi Veera – muusikko

Ilmi Veera on helsinkiläinen laulaja & lauluntekijä. Debyyttialbumi “Sut mä haluan muistaa” on herättänyt innostunutta kuhinaa indie-folkin ystävissä. Albumi julkaistiin 25.3.2022 Albumin kappaleiden teksteissä liikutaan kaipuun ja muutoksen äärellä. Kauniiden ja orgaanisten sovitusten myötä syntyy lohtua huokuva kokonaisuus, jonka äärellä voi hetken levähtää. Soolokeikalla kuullaan kappaleista riisutut versiot pianolle ja loopperille sovitettuna.

Ilmi Veeran fb-sivut.

PUHE
Jorma Luhta – luontokirjailija & -kuvaaja
Klo 14.30 Digikeskus

Luontokuvaaja ja kirjailija Jorma Luhta kuuluu Suomen ehdottomaan kärkikastiin lukuisilla palkituilla teoksillaan. Luhdan tunnetuimmat valokuvateokset ovat Kurkimaa (1980), Metson kuolema ja Aapaa (1987), Tansseja aavalla (1994), Metsola (2001), Tähtiyöt (2009) sekä Vaeltajat (2014). Luhta kirjoittaa itse teostensa usein puolifiktiiviset, tarinanomaiset tekstit ja on myös suunnitellut monien teostensa ulkoasun. Jorma julkaisee syyskuussa Tunturipöllö-kirjan, jonka hän on tehnyt yhdessä luontokuvaaja Markus Varesvuon kanssa. Jorman kiehtova kuvaesitys Digikeskuksen Studiossa.

HYVINVOINTI
Iloinen noita: Oman hyvinvoinnin toisinnäkeminen
Klo 12 Vanha yhteiskoulu

Iloinen noita eli Terhi Törmänen on Laukaassa toimiva työnohjaaja ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osaaja. Hän on toiminut ison osan työurastaan kehitysvamma-alalla ja se on edelleen lähellä Terhin sydäntä. Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja siihen vaikuttavat tekijät, kuten myös omakohtaiset kokemukset työuupumuksesta, herkistymisestä ja palautumisen tärkeydestä vaikuttavat Terhin työskentelyyn. Hän tuo esille arkisten elämäntapojemme toisinnäkemistä, haastaa meitä miettimään, mitä syömme, juomme ja mitä kemikaaleja levitämme ihollemme.  

Iloisen noidan kotisivut.

HYVINVOINTI
Rami Meling – FolkJam: tanhun toisinnäkeminen
Klo 12.30 & 15.30 Tapahtumateltta

Rami Meling on ammatiltaan markkinointitoimiston asiakkuusjohtaja, mutta vapaa-ajallaan hän on intohimoinen kansantanssija. Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten kanssa tanssiessa on vierähtänyt jo 40 vuotta. Meling kertoo ihmetelleensä jo kauan, miksi ei ole olemassa ”tanhubiciä”, aerobiciä, jolla saisi hien pintaan perinteisten kansantanssiaskeleiden avulla. Hän pitää Facebookissa suomalaisen kansantanssin askeliin perustuvaa tanssillista jumppaa, FolkJamia, etätunteina. Tästä työstä hän sai vuonna 2021 vuoden tanssiteko -palkinnon Eläköön folk -gaalassa Tampereella. Viitasaarella pääsee kokemaan FolkJameja sopivina annoksina, jenkan, sottiisin tai vaikka valssin tahtiin.

Lisää FolkJamistä täältä.

HYVINVOINTI
Kiskoteka: Haukottelun toisinnäkeminen
Klo 14.00 & 17.30 Tapahtumateltta

Kiskoteka-menetelmässä käytetään jokaisen osaamia, luontaisia elementtejä, kuten haukottelua ja kiskottelua. Se on kenties maailman helpoin tapa vireytyä ja rentoutua keskellä arkea. Kiskotekan on kehittänyt Jyrki Rytilä, joka on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tehnyt uran liikkeenjohdon konsulttina ja yliopisto-opettajana. Jyrki on myös työskennellyt ammattitanssijana ja toimii johtavana TRE-kouluttajana Suomessa. Pian Jyrki valmistuu hahmoterapeutiksi. Jyrki on nuorena saanut Japanissa klassisen budo-koulutuksen, on oman traditionsa kantaja ja opettanutkin lajiaan, Daito-ryu-jujutsua jo 37 vuoden ajan Suomessa ja ulkomailla.

Lisää Kiskotekasta täältä.

MUSIIKKI
Viitasaaren alueen musiikkiopiston ja Viitaseudun opiston muusikoita

Joku paikallinen mieskuoro
Klo 12.30 Aarteela @ Sisustussaari, Keskitie 5
Klo 14.30 Tapahtumateltta

MUSIIKKI
Sakari Mäkipelto: Paper Cut Skeleton Wing
Digikeskus klo 17.30

KUVA
Kino Toisinnäkeminen
Digikeskus

Kino Toisinnäkemisessä kaksi lyhyttä, maailmaa toisinnäkevää elokuvaa looppaavat koko päivän ajan.

Tavataan Keinuilla
Kesto: 15 min
Kieli: suomi, tekstitys: englanti
Käsikirjoitus: Armi Salli
Ohjaus: Armi Salli ja Heta Pihlajaniemi

Tähtien alla – lyhytdokumentti luontokuvaaja ja kirjailija Jorma Luhdasta
Kesto 26 min
Kieli: suomi, ei tekstitystä

Yhteistyökumppanien ohjelma
Aarteela @ Sisustussaari, Keskitie 5 on pop up-teehuone sisustusliikkeessä. Sisustussaari on kaikille avoin klo 9 – 16 ja teehuone klo 10 – 16.

Aartelan sivut
Sisustussaaren Facebook-sivut

Kalahaukkapalvelut tarjoavat festivaalipäivänä mahdollisuuksia nähdä Viitasaari toisin veneretkien muodossa. 

Kalahaukkapalvelujen sivut

JATKOT
Keilaravintola Kaatis, Keskitie 8
Klo 18->

Festivaalien viralliset jatkot pidetään Keilaravintola Kaatiksessa, Keskitie 8. Festivaalirannekkeella -10% ruuista ja hohtokeilauksesta.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.